SHARE

Un ghem de blana este un ghemotoc de par umed acumulat în tractul gastro-intestinal. În general acestea nu au deloc forma unui ghem ci sunt lunguiete. Cauza formarii acestora este simpla: pisicile îsi ling blana pentru a o curata si astfel înghite o mare cantitate de par. Acest par este eliminat fie prin fecale sau este depozitat în stomac ori în intestine, de unde este eliminat prin voma sau tuse.

În general aceasta problema este mai frecventa la pisicile cu par lung, însa nici pisicile cu par scurt nu sunt scutite. Daca ghemul de blana nu este eliminat în mod normal, acesta poate cauza o serie de probleme cum ar fi: blocarea esofagului, a stomacului, a intestinelui subtire sau a colonului. Aceaste probleme necesita interventie medicala prompta.
Pentru problema ghemotoacelor de par nu exista un anume tratament dar exista solutii care ajuta la ameliorarea acesteia, cum ar fi:

– periati-va pisica la intervale regulate (mai des pe cele cu par lung fata de cele cu par scurt), iar la final treceti un prosop umed sau chiar mâinile umede peste blana pentru a îndeparta si firele care nu au fost prinse de perie.

– pe piata exista mai multe tipuri de hrana pentru pisici. Asfel exista si hrana care contine substante ce ajuta la eliminarea ghemotoacelor de par prin fecale. Si iarba- mâtei ajuta pisica sa regurgiteze blana înghitita.

– pe baza unei recomandari primite de la medicul veterinar, îi puteti administra pisicii laxative pe baza de petrol care faciliteaza trecerea ghemotoacelor de blana prin intestine. Nu administrati pisicii medicamente pentru uz uman!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.