Home Animale de companie Pesti Peşti – Gymnocorymbus ternetzi

Peşti – Gymnocorymbus ternetzi

2495
0
SHARE
Gymnocorymbus ternetzi

Această specie de peştiGymnocorymbus ternetzi, numită de către acvarişti tetra sau tetra neagră, este un locuitor plăcut al oricărui acvariu. Originar din Bolivia, Paraguay şi Brazilia a fost adus în Europa în jurul anilor 1930-1940.

Gymnocorymbus ternetzi este un peşte mic, lungimea corpului atinge 4-5 cm, culoarea este cenuşie-albă iar solzii au o sclipire metalică. Aripioarele dorsale şi anale sunt negre catifelate. Pe corpul său se disting două dungi late de culoare neagră, una pornind de la baza anterioară a înnotătoarei dorsale care se întinde până la cloacă, iar cealaltă imediat după opercul.

Tetra nu este un peşte pretenţios la mediul din acvariu, preferând apa curată la o temperatură de 21-26°C cu o duritate a apei de 7-9°DG. Este o specie de peşti leneşă, uneori stând nemişcat, alteori îşi schimbă cu repeziciune locul printre plantele din acvariu (Ceratopteris, Sagittaria şi Myriophyllum). Se poate dezvolta cu uşurinţă atât într-un acvariu cu volum mare de apă cât şi într-unul cu volum mai mic de apă de 14-16 litri.

Gymnocorymbus ternetzi este un peşte care trebuie alimentat permanent, întrucât consumă la o singură hrănire o cantitate apreciabilă de tubifex, larve şi dafnii. Regimul alimentar va fi completat întodeauna cu hrană vie şi numai administrată corespunzător poate duce la obţinerea unor reproducători sănătoşi şi viu coloraţi.

Depunerea icrelor este precedată întodeauna de un joc nupţial foarte vioi, peştii cu mişcări line înoată unul după altul, ieşind în evidenţă dorinţa mascului de a atrage femela către plante. Dacă rezistenţa femelei a fost învinsă de acest dans, perechea se opreşte lângă plante, moment în care icrele sunt expulzate din burta femelei pe frunzele plantelor din acvariu, fecundate mai apoi de către mascul.

După această etapă reproducătorii sunt scoşi din acvariu, deoarece au tendinţa de a-şi consuma propriile icre. După eclozare larvele rămân lipite de frunze cam 4-5 zile după care încep să iasă în căutarea hranei. La început se hrănesc cu infuzori, dar mai apoi li se pot administra tubi, crustacee, grindal.

Gymnocorymbus ternetzi sau Tetra se poate asocia în acvariu cu: Hemigrammus ocellifer, Corydoras aeneus, Aphyocharax rubropinnis, Puntius conchonius.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.