Această specie de peşti este originară din India din insulele Malabare şi Ceylon. Are o lungime de circa 10-12 cm iar spatele este acoperit de dungi longitudinale de culoare albastră – argintie. La peştii mai bătrâni culoarea la aceste dungi devine rozacee. Deoarece aceşti peşti au dimensiunile corpului destul de mari şi le place sa inoate in grupuri, bazinele în care vor trăi trebuie să conţină un mare volum de apă pentru a avea un spaţiu de mişcare corespunzător. Fundul bazinului se poate acoperi cu pietriş foarte marunt şi nisip mai grosier. De asemenea este bine ca în acvariu să fie sădite plante ca: Vallisneria, Fontinalis sau Myriophyllum.
Acest peşte se reproduce cu uşurinţă şi nu are nevoie de o calitate deosebită a apei cum se întâmplă la alţi peşti. Apa folosită poate fi de la robinet şi trebuie să aibă o temperatură de 21-24ºC iar duritatea să fie de 9-12ºDG.
Reproducerea se face într-un bazin mic cu un volum de 20-28 de litri. Acest bazin trebuie pregătit cu 2 zile înainte prin acoperirea fundului său cu pietriş şi sădirea cu plante cum ar fi: Nitella şi fire de Fontinalis. Acest substrat are o foarte mare importanţă deoarece apără icrele de canibalismul părinţilor. În timpul reproducerii temperatura apei trebuie sa fie constantă in jurul a 22-23ºC.
Femela depune în jur de 1200-1500 de icre de culoare galbenă, care după fecundare cad printre pietriş şi plante. Larvele în primele 5-6 zile rămân printre pietrişul acvariului după care încep să se mişte pentru a-şi căuta hrana vie de care au nevoie. La început se hrănesccu infuzori iar dupa aceea cu Tubifex tăiaţi mărunt.
Aceşti pesti pot fi asociaţi în acvariu cu: Puntius nigrofasciatus, Puntius titeya, Ambassis Lala, Trichogaster trichopterus sumatranus, Melanotaenia macculochi