Aceasta specie de pesti a fost adusa in Europa in anul 1897 de catre biologul W. Geyer din America de Sud si New York.
In tara de bastina traieste in lacuri curate, situate pe stanci lipsite de calcar. Acesti pesti au corpul turtit lateral, motiv pentru care a fost numit “pestele disc”. Pe partea dorsala are doua inotatoare dintre care cea din fata este cu tepi si aspect de panza de corabie. Pe corp distingem 6-7 dungi de culoare neagra, iar solzii au o iritatie sidefie.
Prefera apa cu o temperatura de 19-21°C si o duritate mica. Acvariul de cresterea acestui peste nu trebuie incalzit iarna, simtindu-se bine si la temperatura de 10-11°C.
Reproducerea are loc in lunile martie – aprilie, pe radacinile plantelor de Sagittaria. In timpul reproducerii, femela imbraca o haina de nunta splendita iar masculul devine aproape incolor. Depunerea icrelor are loc in amurg si sunt pazite cu multa grija de mascul. Eclozarea dureaza 4-5 zile la o temperatura de 23°C, iar larvele reietite sunt in continuare pazite de catre mascul timp de cateva zile.
Dupa un decurs de 3-4 zile puii de pesti incep sa inoate activ in cautarea hranei. In primele zile acestia vor fi hraniti cu nauplii de Cyclops si alte larve marunte. Dupa o perioada de doua saptamani consuma cu pofta atat tubi tocati marunt cat si grindal.
Asigurandu-se o alimentatie corespunzatoare, ajung la forma parintilor dupa 5-6 saptamani, capatandu-si totodata si coloritul lor splendid. Fiind o specie de pesti nepretentioasa poate fi recomandata pentru toti acvaristii incepatori.
Aceasta specie de pesti se poate asocia in acvarii cu specii ca: Corydoras paleatus, Macropodus opercularis, Carrasius auratus.