Animalele de companie sunt bucuria si fericirea sufletelor noastre, dar suntem tristi cand vedem ca au fost infestate cu diferiti paraziti externi care le strica buna dispozitie si ii face mai apatici. Noi vom incerca sa prezentam cateva tipuri de paraziti si masurile pe care trebuie sa le luati pentru a-i scapa de astfel de boli si totodata sa va protejati si voi.
Capusele – provoaca pe pielea prietenutului nostru eczeme care mai tarziu se transforma in infectii urate, daca nu le tratati la timp cu tinctura de iod. Acesti paraziti pot fi si purtatori de tenii, un parazit intern foarte periculos. Mult timp s-a crezut ca aceste insecte se hranesc doar cu sangele animalelor noastre de companie, dar studii mai aprofundate au aratat ca ele musca si omul, provocandu-i febra butunoasa. Astfel locul unde musca capusa se innegreste iar simtomele bolii apar cam intr-o saptamana: febra, cefalee, eruptie, dureri articulare si musculare. Complicatiile acestei boli sunt foarte grave: meningita, hepatita, miocardita. Pentru a scapa de acesti paraziti, este bine sa folositi substante parazitare externe si sa-i verificati periodic pielea. Daca are o capusa, ungeti locul respectiv cu iod, apoi smulgeti parazitul cu o penseta fina si apoi dati din nou cu iod.
Puricii – sunt paraziti ce se inmultesc cu o viteza extraordinara: o singura insecta poate depune intr-o zi 20-40 de oua, iar cainii si pisicile pot face alergie la intepatura de purice. Alergia intepaturii de purice se manifesta prin eczeme cu sau fara cruste si prin caderea parului pe o anumita portiune a pielii. Pentru ca muscatura de purice isi face efectul pe parcursul a trei saptamani, eczema poate aparea chiar si dupa ce ai tratat animalutul cu substante parazitare. Puricii sunt purtatori de oua de tenie cat si a altor agenti patogeni. Atentie! Tenia poate ucide prietenutul vostru mai mic de 6 luni. Daca vedeti ca animalul vostru de companie se scarpina si se musca de spinare spre coada, verifica-i imediat pielea. Daca veti vedea puncte negre si mici pe coapse, burta, sa stiti ca acestea pot fi dejectiile puricilor dupa ce s-au hranit cu sange. Ca sa fiti siguri puteti uda o carpa alba, dupa care o presati pe spatele animalutului. Daca apar pete rosii sa stiti ca sigur are purici. Petele negre de pe pielea prietenutului pot fi si murdarii obisnuite. Pentru a face deosebirea, puneti-le pe un servetel umed, daca servetelul se inroseste, inseamna ca acelea sunt fecale si sigur are purici. In acest caz tratati animalutul cu un produs antiparazitar. Daca apar eczeme sau oua de tenie – niste panglici late in jurul anusului, duceti-l imediat la medicul veterinar.
Raia este o boala provocata de o capusa microscopica ce intra in pielea animalului. Capusa o poate lua din iarba, tufisuri sau de la alte animale. Raia se manifesta mai intai pe marginea urechilor unde pielea se ingroasa si apar cruste. Animalutul va incepe sa se scarpine disperat la cap si pe gat daca are o forma de raie locala, sau pe tot corpul daca este raie generalizata. In zonele afectate ii va cadea blanita. In acest caz trebuie sa duci imediat animalul de companie la veterinar pentru a-i lua o mostra de piele care va fi studiata la microscop. Raia localizata la ureche o va trata cu solutii otice antiparazitare – Oticure, Iver Mite otic, iar cea generalizata cu injectii cu Ivomec, dar si cu imunostimulatoare si vitamine. Raia se poate transmite si la om unde se localizeaza la radacina părului si se hraneste cu glandele sebacee. Pielea se inroseste si te mananca. In acest caz va trebui sa mergi urgent la medic.
Speram ca aceste informatii va vor fi de folos in protejarea prietenutilor vostrii de astfel de paraziti iar daca cumva au contactat asa ceva sa stiti cum sa procedati in acest caz.