Papagalul Cacadu cu creasta citron de culoarea chitrei este o subspecie a papagalilor cu creasta ca sulful si sunt niste papagali mici si albi, cu creasta portocalie. Pot fi deosebiti de cei cu creasta ca sulful atat prin creasta lor distinctiva, cat si prin marime, cei cu creasta de culoarea chitrei sunt ceva mai mari avand cam 35-38cm. O alta diferenta este aceea ca papagalii cu creasta ca sulful au o pata galben portocalie la ureche, iar cei cu creasta de culoarea chitrei, partea inferioara a penelor de zbor este galbena.
Acesti papagali pot trai pana la 40 de ani, desi multi mor din cauza unor boli sau a unor rani. Sunt niste papagali activi, foarte energici si extrem de jucausi. Sunt tare curiosi si le place sa rontaie obiectele din jur dar nu sunt la fel de distructivi ca alti papagali Cacadu.
Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau ramuri pe care sa le poata rontai. Papagalii tineri trebuie sa se obisnuiasca cu oameni diferiti si sa fie expusi la o varietate de situatii cum ar fi: colivii noi, jucarii, vizite la veterinar, taierea ghearelor si aripilor pentru a se evita teama de situatii noi. Desi nu sunt la fel de pretentiosi si posesivi ca cei albi, mai mari, de obicei nu vorbesc prea bine.
Pentru mentinerea in stare buna a pielii si a penajului trebuie sa li se faca baie sau dus in mod regulat. Acesti papagali pot fi stropiti si apoi lasati sa se usuce intr-o camera calda sau la soare, sau pot fi uscati cu atentie cu ajutorul unui uscator de par. Trebuie avut grija sa nu li se taie excesiv penele de zbor, caci papagalii cad des si se pot rani. Pentru ca acesti papagali zboara mai bine decat papagalii cacadu molucani si umbrelati, trebuie sa li se taie ceva mai multe pene.
Dimensiunile potrivite pentru colivie ar putea fi 120x120x180cm. Colivia trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a avea loc de zbor. Acesti papagali se pricep sa deschida usita coliviei asa ca pot fi necesare lacate sau zavoare de siguranta. Daca este posibil, pasarea trebuie sa aiba si o colivie afara unde sa se poata juca in aer curat si la soare.
Varsta de inmultire la acesti papagali poate incepe de la 2 ani dar de obicei este de 5-6 ani. Durata de timp pana la care se pot imperechea este de 25 de ani. Ei se imperecheaza in principal iarna si primavara. Femela cloceste 2-3 oua. Perioada de incubatie este de 24-26 de zile.
Papagalii Cacadu trebuie hraniti cu o dieta preparata suplimentata cu fructe si verdeturi proaspete. Trebuie sa primeasca ¼ ceasca de dieta preparata si ¼ ceasca de fructe si verdeturi proaspete zilnic. Evitati hranirea cu cantitati mari de seminte grase cum ar fi cele de floarea soarelui si rapita.
Bolile ce se pot intalni la acesti papagali sunt: boala ciocului si a penelor de papagali, smulsul penelor, psitacoza, agresarea perechii, sarcocistoza.
“nui mai ftrumos decat mine,,
ce pret ar avea un exemplar,,va roog?
Acest exemplar poate ajunge la pretul de 1.000-1.500E