Papagalii Ara albastrii – aurii sunt foarte apreciati pentru frumusetea si personalitatea lor. Sunt pasari de casa excelente desi uneori au tendinta de a deveni mai reci. Acesti papagali pot trai pana la 50 de ani.
Sunt unii dintre cei mai mari papagali si au o culoare albastru marin la suprafata si aurie dedesubt. Coada, care este aproape la fel de lunga precum corpul, este lunga si conica, albastra deasupra, aurie dedesubt.
Papagalii Ara tineri sunt foarte adaptabili si pot fi manuiti usor de oameni. Trebuie socializati la o varsta frageda si expusi la o varietate de experiente (vizite la veterinar, vizitatori in casa, drumuri cu masina) pentru a se evita un comportament temator. Desi unii vorbesc, majoritatea au capacitatea de imitare limitata. Cu toate acestea acesti papagali sunt foarte inteligenti si relativ usor de dresat.
Colivia pentru acesti papagali trebuie sa fie foarte mare, in asa fel ca atunci cand isi intinde aripile sa nu atinga marginile ei si sa aiba spatiu sa se miste intre doua stinghii. O marime ideala de colivie pentru astfel de papagali ar fi de 1,5×1,5×2,4 metri. Colivia trebuie suspendata la aproximativ un metru deasupra solului.
Cutiile – cuibar din lemn orizontale 60x60x90 cm. sunt acceptate bine de papagalii Ara, dar unii se vor simti mai bine intr-o cutie verticala de lemn de aproximativ 30x30x90 cm. Un culcus excelent pentru cuib ar fi talasul de pin.
Papagalii Ara albastrii – aurii se imperecheaza in mod regulat in captivitate. Sezonul de imperechere este de obicei primavara si inceputul verii, desi unele perechi se pot imperechea tot timpul anului. De obicei clocesc 2-4 oua odata dar uneori si mai multe. Perioada medie de incubatie este de 25,5 zile. In timpul sezonului de imperechere pentru stimularea reproducerii in dieta pot fi adaugate seminte cu continut ridicat de grasimi cum ar fi cele de floarea soarelui.
Papagalii Ara trebuie hraniti cu o dieta preparata dupa o reteta granulata suplimentata cu fructe si legume proaspete. Puteti sa le dati si 2-3 nuci ca delicatese. Acesti papagali au nevoie de o dieta bogata in grasimi si de multe proteine, mai ales cand sunt mici. Pentru cresterea nivelului de proteine si grasimi le puteti da o cantitate mica de unt de arahide sau seminte de floarea soarelui.
Acesti papagali pot contacta urmatoarele boli: boala dilatarii proventriculare – care este boala distructiva a papagalilor Ara, smulsul penelor, tumoarea mucoasei anale si cloacale, ciugulirea penelor de zbor si din coada, infectii bacteriene si virale, sindromul ghearei contractate la pui.
1 Comment