Home Animale de companie Pasari Papagalul amazonian cu ceafa galbena

Papagalul amazonian cu ceafa galbena

2069
0
SHARE
Papagalii amazonieni cu ceafa galbena sunt vorbitori recunoscuti. Sunt extrem de inteligenti si probabil cei mai buni imitatori dintre toti papagalii tropicali. Pe de alta parte sunt extrem de agresivi. Masculii maturi pot fi foarte periculosi atat pentru celelalte pasari din colivie cat si fata de oameni. Femelele in schimb pot fi pasari de apartament destul de bune pentru oamenii singuri.
Aceste pasari indesate de culoare verde stralucitor sunt relativ mari (35-37 cm in lungime), masculii fiind mai mari decat femelele. Puii au ochii caprui, iar culoarea se schimba odata cu varsta. La maturitate ei sunt galbeni-portocalii.
Pata galbena, de la care le vine si numele, se gaseste pe ceafa. Pana la varsta de 3-5 ani sunt in intregime verzi, iar apoi ceafa devine galbena. Pe umerii pasarii se vad deseori si mici pete rosii.
Penele de zbor sunt verzi cu varfurile albastre. Penele din coada au varfuri galben-verzui iar pete rosii se gasesc pe cele exterioare. Ciocul este de culoarea cornului cu varful negru. Papagalii amazonieni cu ceafa galbena traiesc in jur de 50-60 de ani, dar in captivitate poate sa fie mai putin.
Amazonienii trebuie hraniti cu o dieta granulata, suplimentata zilnic cu fructe si legume proaspete. Atentie insa, supraalimentarea duce la mofturi si la pretentii la mancare si irosirea hranei prin aruncarea ei afara. Din cauza predispozitiei la obezitate, amozonienii cu ceafa galbena trebuie sa primeasca doar putin sau deloc seminte de floarea soarelui sau rapita. Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile care mananca o dieta preparata. Daca le dati totusi vitamine, este bine sa le puneti intr-o mancare moale si nu in apa pentru ca aceasta dilueaza vitaminele, iar apa cu vitamine si indulcitoarele acestora reprezinta un mediu de crestere bun pentru bacterii, ce pot duce la boli mai complicate.
Papagalii amazonieni cu ceafa galbena sunt foarte activi si trebuie sa li se se ofere cea mai mare colivie pe care v-o permit spatiul si bugetul.
Varsta de imperechere incepe de obicei la 3-5 ani. Papagalii amazonieni cu ceafa galbena sunt relativ dificil de inmultit in captivitate si pot fi destul de zgomotosi in perioada de reproducere. Perioada de imperechere incepe din februarie-martie si tine pana in iunie sau iulie. De obicei femela cloceste 3-4 oua odata. Perioada de incubatie este de aproximativ 24-26 de zile. Puilor le cresc aripile dupa 10-12 saptamani.
Bolile frecvente la acesti papagali pot fi: agresiunea perechii, smulsul penelor, psitacoza, lipsa poftei de mancare, infectii bacteriene sau datorate ciupercilor, obezitate, toxicitate, necroza ghearei.
Speram ca aceste informatii va vor fi de folos in alegerea unui splendit exemplar de papagal amazonian cu ceafa galbena de care sa va bucurati alaturi de intreaga familie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.