Deoarece papagalii Cacadu sunt foarte activi trebuie sa li se amenajeze cea mai mare colivie, solida, deoarece aceste pasari au ciocul foarte puternic si pot rupe sudurile unei colivii prost construite. Multi sunt priceputi la deschiderea usitelor coliviei, asa ca pot fi necesare incuietori cu zavoare de siguranta. Daca puteti sa-i asigurati si o cusca afara pentru a se juca la soare si in aer curat, e foarte bine.
Papagalii Cacadu trebuie hraniti cu o dieta preparata din granule speciale ce se gasesc la orice pet-shop. Asigurativa ca hrana pe care o consuma pasarea voastra este bogata din punct de vedere nutritiv si nu sunt necesare suplimente de vitamine. Totusi este necesar sa mai suplimentati pe langa granule cu fructe si mai ales legume proaspete. Daca papagalul vostru isi consuma toata mancarea, mai dati-i, dar sa nu uitati ca supraalimentarea duce la pretentii si mofturi la mancare. Delicatesele de genul semintelor, nucilor, trebuiesc date in cantitati mici, ca recompensa pentru buna purtare.
Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea unui penaj bun si a unei stari bune ale pielii. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau uscate cu grija cu un uscator de par.
Trebuie sa fiti atenti sa nu taiati excesiv penele aripilor caci papagalii Cacadu cad deseori si se pot rani. Taiati numai din penele de zbor principale si numai atat cat pasarea sa poata plana spre podea.
Papagalii Cacadu se inmultesc bine si in captivitate. Perioada principala de reproducere este iarna si primavara, desi unele perechi se pot inmulti tot anul. Varsta optima de imperechere incepe de la 3 ani, dar pentru ca sunt crescuti in captivitate este posibil sa inceapa si la varsta de opt sau zece ani, mai ales masculii. Varsta pana la care se pot reproduce este de peste 30 de ani.
Perioada de incubatie este de aproximativ 24-26 de zile iar femela cloceste de obicei 1-3 oua. Puilor incepe sa le creasca aripile la aproximativ 12 sau 14 saptamani. In perioada de imperechere trebuie sa tineti cont de zgomotul pe care-l fac si distanta de vecini.
Bolile frecvente ale papagalilor Cacadu sunt: boala ciocului, smulsul penelor, psitacoza, agresarea perechii, automutilare, ciugulirea penelor de zbor si din coada de catre tinerii papagali, prolaps cloacal, la puii suparaalimentati poate aparea boala ficatului dilatat si obezitatea.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos pentru a putea sa va bucurati pe deplin de aceasta minunata pasare de apartament
Despre comportamentul acestor pasari nu se spune nimic…eu personal sunt f interesata de acest lucru, intrucat in familie am un cackatoo cu creasta galbena, si am citit f multe documentatii in engeleza despre el, dar nu si in romana. Exista asa ceva? unde se pot gasi informatii, despre ac minunata pasare, pt ca fiind mai rara, nu prezinta mult interes. Multumesc!