Această specie de papagali este una dintre cele mai mari specii de papagali Ara. Au un cap voluminos şi ciocuri mari, suficient de puternice pentru a sparge nucile. Aceste pasari de fapt sunt roşii dar penele de la aripile superioare sunt verzi. Penele din jurul târtiţei au culoarea albastru deschis iar penele de zbor sunt de culoare albastru închis. Se deosebesc de papagalii Ara stacojii prin culoare (cei stacojii au un roşu mai deschis) şi prin faptul că cei stacojii nu au dungi de pene pe faţă.
În general aceşti papagali sunt vioi şi gălăgioşi, dar dacă sunt trataţi aşa cum trebuie, papagalii Ara cu aripi verzi pot fi blânzi şi docili. Pentru a se evita un comportament temător este indicat ca pasarile tinere să fie supuse la o varietate de experienţe (vizite la medicul veterinar, alte animale de companie, tăierea aripilor şi a ghearelor, călătorii cu maşina). Capacitatea de imitare a acestor papagali este limitată. Sunt extrem de jucăuşi şi le place foarte mult să ronţăie crenguţe de copaci netoxici.
Papagalii Ara cu aripi verzi sunt greu de hrănit manual de la o vârstă foarte mică. Dieta lor trebuie să fie granulată sau extrudată şi să fie suplimentată cu legume şi fructe proaspete. Le place să le oferiţi ca delicatesă şi câteva nuci. Le mai puteţi da şi seminţe de floarea soarelui sau foarte puţin unt de arahide.
Deoarece aceşti papagali sunt pasari zburătoare foarte puternice, este indicat ca primele 10 pene de la vârful aripii să fie tăiate, pentru a fi împiedicaţi să zboare. Atentie, tăiaţi doar cât este nevoie ca pasarea să poată plana spre podea. Fiind foarte activi este recomandat să le puteţi oferi o colivie cât mai mare cu dimensini de cel puţin 1,8×1,8×3 m. Datorită ciocurilor puternice este bine să aibă o construcţie cât mai rezistentă şi zăvoare de siguranţă.
Se inmulţesc destul de bine în captivitate. Vârsta de înmulţire poate ajunge la aproximativ 30-35 de ani. Sezonul de împerechere este de obicei primăvara şi la începutul verii. Femela cloceşte de obicei 2-4 ouă iar perioada de incubaţie este de 23-27 de zile. Cutiile cuibar pot avea dimensiunile 60x60x90 şi pot fi puse atât vertical cât şi orizontal.
Bolile de care pot suferi aceşti papagali sunt: smulsul penelor, psitacoză, malformaţii ale ciocului, pancreatite, boli ale rinichilor.
Cam cat de pretentiosi sunt acesti papagali? E recomandat sa fie crascuti de copii?
iubesc aceasta rasa de papagal am unul de 7 ani si vorbeste mai bine decit fetita mea de 2 ani