Papagalii cu frunte albastră sunt cei mai deosebiţi dintre speciile de amazonieni. Au culori foarte vii şi frumoase. Nu vorbesc tot atat de bine ca un papagal amazonian cu ceafă galbenă sau cu cap galben, dar sunt nişte păsări inteligente şi foarte curioase. Amazonienii cu frunte albastră pot trăi în jur de 50-60 de ani.
Sunt păsări destul de mari, de 35-40 cm lungime. În general sunt verzi cu pete de albastru, galben şi alb. Totuşi la toţi papagalii cu frunte albastră, penele de zbor sunt verzi cu vârfuri albastre. Penele de la coadă au vârfuri galben-verzui şi pete roşii. În tinereţe au ochii căprui dar mai apoi devin galbeni-portocalii. Masculii pot deveni foarte legaţi de o anumită persoană şi o protejează uneori chiar în mod agresiv faţă de alte persoane.
Baia sau duşul sunt foarte importante pentru aceste specii de papagali. Ei pot fi stropiţi şi apoi lăsaţi să se usuce la razele soarelui, într-o cameră caldă sau uscaţi dar cu mare grijă cu ajutorul unui uscător de păr. Aceşti papagali sunt foarte activi dar sunt şi predispuşi câtre obezitate dacă sunt închişi prea mult. Trebuie să li se asigure mereu jucării, crenguţe sau bucăţele de lemn pe care să le poată ronţăi.
Papagalii amazonieni cu frunte albastră trebuie hrăniţi cu o dietă granulată bogată în proteine. Dieta trebuie suplimentată zilnic cu fructe şi legume proaspete. Nu este recomandat să fie hrăniţi cu seminţe de floarea soarelui sau rapiţă datorită predispoziţiei la obezitate. Dacă îi veţi hrăni doar cu seminţe este bine să le daţi şi un supliment de minerale şi vitamine, preferabil într-o mâncare moale şi nu în apă care diluează vitaminele.
Colivia acestor papagali trebuie să asigure un spaţiu destul de mare deoarece ei sunt foarte activi. Ideal ar trebui să fie destul de mare pentru a putea să zboare lejer în ea. Dacă este posibil ar fi bine ca papagalul vostru sa aibă şi o colivie afară pentru a se bucura în voie de aerul curat şi razele soarelui. Vârsta de împerechere începe de la 3-5 ani. Femela cloceşte de obicei 3-4 ouă. Cutia cuibar este bine să aibă măcar 30x30x60cm. Puilor încep să le crească aripile după 10-12 săptămâni.
Bolile de care pot suferi această specie de papagali sunt: psitacoza, ciugulirea penelor, obezitatea, agresarea perechii, necroza ghearelor.