Papagalii Ara Illiger sunt pasari mici si verzi (cam 33 cm lungime), similari ca aspect cu Ara Auster, cu exceptia unui punct rosu pe frunte. Pasarile, numite si Ara cu aripi albastre, au pete rosii pe burta si cozi lungi cu margini maroniu-albastre. Pielea lor faciala este alba si are dungi de pene negre, ce formeaza linii. Pot trai probabil pana la 30, 40 de ani, dar durata lor exacta de viata nu este cunoscuta.
Aceste pasari sunt foarte curioase, jucause si agitatate, desi unele au tendinta de a deveni distante, ca majoritatea celorlalte specii de Ara. Desi sunt papagali de casa foarte buni, nu se gasesc usor pe piata romaneasca. Le place sa rontaie, de aceea trebuie sa aiba intodeauna jucarii, si mai ales bucati de lemn si crengi din copaci netoxici.
Toti papagalii Ara au nevoie de multa energie ca sa fie sanatosi. Multe dintre mancarurile lor, in special nucile de cocos, sunt bogate in ulei si calorii. Acesti papagali trebuie hraniti cu o dieta preparata suplimentata cu fructe si legume proaspete. Puteti sa le oferiti si tentatii mici cum ar fi migdale. Pentru cresterea nivelului de proteine si grasimi le puteti da o cantitate mica de unt de arahide sau seminte de floarea soarelui.
Pentru mentinerea in stare buna a penajului si a pielii sunt recomandate baia sau dusul. Pasarile pot fi udate si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, sa fie uscate cu grija cu un uscator de par. Un mod ideal de a spala acesti papagali este sa-i pui intr-o colivie afara, sa-i stropesti cu furtunul si apoi sa-i lasi sa se usuce la soare.
Papagalii Ara Illiger ajung la maturitate la 2-3 ani si se inmultesc destul de bine in captivitate. Sezonul imperecherii este de obicei primavara si la inceputul verii. De obicei clocesc 2-4 oua odata, dar uneori si mai multe. Perioada de incubatie este 23-25 de zile.
Marimea coliviei pentru acesti papagali ar putea fi 180x180x360cm suspendata la 120cm deasupra solului. Aceste colivii trebuie construite din sarma tare de 14 sudata, formand ochiuri de 2,5×2,5cm. Cutiile cuibar ar trebui sa aiba macar 30x30x60cm.
Bolile pe care le pot contacta acesti papagali pot fi: boala dilatarii proventriculare, smulsul penelor, psitacoza, infectii bacteriene si virale, malformatii ale ciocului la pui, pancreatite.
sunt cei mai daraguti papagali dar nu pot sai ajut