SHARE

Sa fi tot fost acum circa 40-50 milioane de ani, pe o planeta numita Terra, un animalut ce semana cu o nevastuica, pe numele sau Miacis. Adaptandu-se la conditiile de mediu ale acestei planete a suferit unele transformari, iar pe la sfarsitul Epocii de Piatra a intalnit o alta faptura – omul.
Odata ce si-au intersectat destinele (de oameni si pisici), animalutul nostru s-a trezit strigat Mieunel, Mita, Rita, Tomita sau te miri cum. Insa abia cu cca 5.000 ani in urma in Egiptul antic (dupa altii in Babilon, dar si in America de Sud –la precolumbieni), gasim pisicurta in casa, insotindu-ne la vanatul pasarilor sau prinzand soarecii si sobolanii ce infestau depozitele de cereale de-a lungul Nilului, ajungand la rangul de animal sfant. Venerate, ele vor fi mumificate dupa moarte si ingropate impreuna cu stapanii lor sau in cimitire speciale, avand o zeitate a lor, Bastet, zeita lunii, fertilitatii si felinelor, reprezentata ca o femeie cu cap de pisica.

In timpul Evului Mediu insa, pisicile devin simbolul raului, crezandu-se a fi inzestrate cu puteri malefice vor fi sacrificate. Nu la mult timp isi recapata locul si faima de companion al omului, insasi Cardinalul Richelieu fiind renumit ca un iubitor de pisici. Insa nu este singurul care a facut faimoase aceste gratioase feline.

Modele ale sculpturilor antice egipte, subiecte ale operelor lui Leonardo da Vinci, Pablo picasso, personaje de fabule si povesti (Cheshin din cunoscuta „Alice in Tara Minunilor” a lui Lewis Carroll, „Motanul incaltat”), de desen animat, precum Felix motanul, Tom cu al sau partener Jerry sau staruri de cinema – Garfield, cantata de Ravel si Rossini in compozitiile lor, pisica ramane animalul ce ne farmeca si ne inveseleste viata de zi cu zi.

2 COMMENTS

  1. Va multumim pentru aprecieri, vom posta in continuare informatii despre animalele de companie. Daca aveti vreo sugestie nu ezitati sa ne-o comunicati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.