Desi, in general, nurca este crescuta in captivitate pentru blana sa, din ce in ce mai multe persoane sunt fascinate de personalitatea si dragalasenia acestui animal. Exista doua subspecii de nurca: americana-Mustela vison sau vizonul si cea europeana: Mustela lutreola. In captivitate se creste in special nurca Americana.
Nurca are capul de dimensiuni reduse, cu urechi mici, rotunjite si botul lat. Corpul este lunguiet, cu picioare scurte, iar degetele de la membrele posterioare sunt unite printr-o membrana interdigitala cu ajutorul careia este o foarte buna inotatoare ajutata bineinteles si de coada lunga. Blana poate avea 27 de varietati de culoare (negru, maro, gri, albastru, violet, alb). Lungimea corpului variaza intre 28 si 45 cm, iar cea a cozii intre 11 si 18 cm. Masa corporala este de minimum un kilogram si maximum 5 kilograme pentru un mascul, pentru femela ea variaza intre 500 grame si 1 kg.
Daca vreti o nurca in casa trebuie sa va documentati foarte bine in prealabil pentru a stii ce conditii de viata sa ii oferiti. Alimentatia este alcatuita in proportie de 60-80% din furaje de origine animala (organe, peste lactate, oua, pui, etc) si restul din furaje de origine vegetala (paine negra, rosii, cartofi fierti, salata, spanac etc). In hrana trebuie sa introduceti si minerale, sare fosfocalcica si carbune de lemn.
Nurca se reproduce odata pe an, in martie, iar femela naste intre 4 si 6 pui. Atentie insa nurcile sunt foarte sensibile la stres, femelele putand avorta spontan in aceste circumstante. Intarcarea se face la 50-60 de zile iar dupa primele trei saptamani de viata trebuie introdus in alimentatie un amestec din ficat, splina de vita si oua fierte.
foarte bine ca aratati oamenilor ca mai exista si alte animale de companie…cum as putea procura daca sunteti draguti pret si loc …informatii daca puteti sa-mi oferit la email .. ciaoo
de unde pot gasi asa ceva? adica pe internet gasesc de venzare doar blanurile…