Home Animale de companie Caini Caini – Insolatia la caini

Caini – Insolatia la caini

3037
0
SHARE

Daca te gandesti sa iei caini in vacanta sau in weekend-uri, vara, este bine sa tii cont de cateva sfaturi pentru a nu suferi din cauza caldurii, deshidratarii sau a insolatiei.

Rase de cainiInsolatia este un accident frecvent  la caini in perioadele calduroase, si se poate produce nu numai in cazul cand acesti caini stau prea mult la soare ci si in cazul cand ii lasati sa stea in masina cu geamurile inchise. Daca nu ati parcat la umbra, in 20 de minute temperatura va ajunge la 50˚C.

Toti acesti caini care au botul scurt sau turtit: Buldog, Boxer, Pekinez, Rottweiler, Saint Bernard, sunt mai sensibili la insolatie pentru ca au si asa o respiratie mai greoaie. Sunt caini de rasa cu cel mai mare coeficient de risc de moarte din cauza caldurii.

Atunci cand apare insolatia la caini, prietenutul tau este de nerecunoscut, devine agresiv, Rase de cainimusca fara nici-un motiv, fuge de tine, are mersul nesigur si tremura. Ochii injectati, respiratia si bataile inimii accelerate confirma diagnosticul. Daca au cumva si mucoasa bucala cianozata, inseamna ca acesti caini sunt intr-o stare grava. Daca este intr-o apatie progresiva urmata de lesin cu diminuarea respiratiei si a ritmului cardiac, este in mare pericol.

Rase de cainiIn cazurile prezentate mai sus indiferent ce caini de rasa sunt, scoateti imediat acei caini din mediul in care se afla, duceti-i la umbra si stropiti-i pe cap cu apa rece (dar nu exagerat de rece, pentru ca astfel veti face mai mult rau decat bine la caini). Puneti-le pe cap un prosop muiat in apa rece pentru a le scadea temperatura interna si dati-le sa bea apa, dar tot la temperatura potrivita. Daca si-au pierdut cunostinta, duceti-i urgent la medicul veterinar.

Daca mergeti cu caini la plaja trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • – daca acesti caini de rasa au blanita cu fir scurt si fin, insolatia le afecteaza nasul, Rase de cainicoada, varful urechilor. De aceea este bine sa le ungeti cu o crema pentru plaja.

  • – mergeti la plaja in locuri unde acesti caini au posibilitatea sa faca baie la intervale regulate.

  • – sa aiba un loc umbros, unde se poate refugia si sa aiba apa de baut la discretie.

Speram ca aceste sfaturi va vor fi de folos pentru atunci cand veti merge cu astfel de caini de rasa in vacanta la plaja sau la mare si va veti bucura impreuna de frumusetea sezonului estival.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.