Grădina Zoologică din Oradea datează din anul 1960, an în care au fost aduse aici primele animale, dar pentru publicul larg a fost deschisă abia în 1962. Se întindea pe o suprafață de 3,2 hectare și avea 700 de animale din 32 de specii. Ca mărime, era una dintre cele mai mici Grădini Zoologice din România, deși numărul de animale pare destul de mare.
Are un habitat dintre cele mai propice, fiind situată sub un pod vegetal, format din peste 40 de specii de pomi. Arborii seculari reprezintă 20 % din flora de aici.
Din cauza spațiilor restrânse, improprii pentru animale, în 2007 grădina zoologică din Oradea și-a pierdut autorizația de mediu și a fost închisă. În anul 2013 aceasta și-a redeschis porțile vizitatorilor.
Grădina Zoologică este un spațiu ideal de agrement pentru toată lumea. Poziţia este una deosebit de favorabilă, într-un mediu natural de excepţie, cu arbori seculari din diverse specii, dar şi cu plantaţii recente de arbori şi arbuşti.
În prezent, grădina deţine un efectiv de peste 650 de exemplare de animale din specii reprezentative, de pe aproape toate continentele: maimuţe, urşi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, leoparzi, lame, cerbi carpatini, cerbi lopătari, căprioare, ponei, pitoni, caimani, fazani, papagali, păuni, porumbei. Majoritatea sunt perechi care se reproduc în habitatul ocupat, în incintă. Pentru redotarea şi refacerea efectivelor sunt practicate schimburile de animale cu alte grădini zoologice din ţară şi străinătate.
Suprafaţa totală a Grădinii Zoologice este de 75,738 mp împărţită în patru zone funcţionale:
1. expoziţională, cu 38 de spaţii în diferite forme de ţarc şi adăpost; pavilion; volieră, reptilariu şi acvariu;
2. zona de utilitate publică, care cuprinde clădirea amenajată pentru intrarea vizitatorilor; zonă de relaxare; toaletă publică; punct de prim ajutor si capela Rheday;
3. zona administrativă, formată din clădiri administrative şi angajaţi; cabinet veterinar şi spaţii amenajate pentru atelier, pentru depozitare furaje şi cereale, precum şi spaţii pentru prepararea hranei şi cameră frigorifică;
4. zona informativă, formată din două clădiri rustice unde vor derula filme educaţionale despre diferite specii de animale, în faţa amplasamentelor sunt montate panouri care conţin informării despre diferite specii de animale.
Program de vizitare:
Perioada aprilie – august între orele 09.00-19.00
Perioada septembrie – octombrie 09.00-18.00
Perioada noiembrie – martie 09.00-17.00
Taxa intrare:
Bilet adulţi – 18 lei/persoană
Bilet elevi (peste 3 ani până la 18 ani), pensionari şi persoane cu dizabilităţi – 9 lei/persoană
Intrare grup adulţi – min. 15 persoane – 16 lei / persoană
Intrare grup copii (peste 3 ani până la 18 ani) pensionari şi persoane cu dizabilităţi – min. 15 persoane – 8 lei / persoană
Copii până la 3 ani şi persoane peste 75 de ani – Gratuit
Abonament nominal anual adulţi – 160 lei/persoană
Abonament nominal anual copii (peste 3 ani până la 18 ani), pensionari şi persoane cu dizabilităţi – 80 lei/persoană
Închiriere sală de conferinţe – 100 lei / oră
Adopţie animal din Grădina Zoologică pentru persoane fizice / an – 200 lei / animal
Adopţie animal din Grădina Zoologică pentru persoane juridice / an – 500 lei/animal
Plimbare copii cu ponei – 15 lei/ 10 min
Persoanele îndreptățite să beneficieze de reducerea taxei biletului trebuie să prezinte la intrarea în Grădina Zoologică Oradea următoarele documente:
- pensionari: carte de identitate și talon de pensie
- copii până la 14 ani: certificat de naștere
- elevi până la 18 ani: carte de identitate și carnet de elev
- persoane cu dizabilităţi: legitimaţie
Contact:
Telefon: 0733.106.741
Fix: 0259/434547
Adresa: Str. Matei Basarab, nr. 1, Loc. Oradea, Jud. Bihor
Surse: wikipedia.org, oradeainimagini.ro, zooradea.ro