Home Animale de companie Rozatoare Dresarea hamsterilor si cobailor

Dresarea hamsterilor si cobailor

2234
1
SHARE
Daca puteti sa va dedicati cel putin o jumatate de ora pe zi dresarii unui animal de buzunar, s-ar putea sa va mire cat de multe pot invata aceste rozatoare. Cu o punga plina de tratatii puteti cuceri chiar si pe cel mai rezervat rozator. Cele mai bune rezultate le veti obtine daca alegeti o tratatie care ii place cu adevarat si i-o oferiti doar ca rasplata pentru trucul invatat.
Atunci cand il aduceti pentru prima data in casa voastra este bine sa-l lasati cateva zile sa se acomodeze cu noul sau mediu si abia dupa aceea sa-l abordati. Multe rozatoare mici sunt creaturi nocturne si s-ar putea sa descoperiti ca animalutul vostru este mai activ seara. Momentul propice pentru a-l aborda este seara, atunci cand este cel mai treaz si mai vioi.
Hamsterii si cobaii se bazeaza pe simtul mirosului in recunoasterea altor animale. Prietenutul vostru va incepe sa va recunosca dupa miros si glas mai ales daca-i vorbiti incetisor si linistitor cand ii dati de mancare sau ii curatati cusca.
Lasati-va mana pe podeaua custii inainte de a incerca sa-l ridicati, dati-i voie sa va miroase si incurajati-l sa urce pe mana voastra tinand in palma o tratatie. Ridicati-l si tineti-l aproape de corpul vostru astfel incat el sa se simta in siguranta. Ei pot invata foarte usor sa se cocoate pe umarul vostru. Puneti o mica tratatie pe umar si imbiati-l sa urce pe maneca voastra pana la umar. Daca nu urca singur, asezati-l pe umar pentru perioade scurte ca sa se obisnuiasca acolo sus. Lasati-l sa stea linistit iar cand da semne de neliniste luati-l de pe umar. Cu timpul prietenutul vostru va ajunge sa se simta in largul sau si va veti plimba linistit prin camera cu el pe umar.
Puteti incepe sa va dresati animalutul sa execute si trucuri complexe, cum ar fi prinderea mingii, recompensandu-l cand duce la capat orice miscare ce se apropie de raspunsul dorit. De exemplu daca vreti ca prietenutul vostru sa trimita inapoi mingea pe care i-ati aruncat-o, mai intai rostogoliti mingea incet catre el. Daca el face ceva cat de cat cu mingea, o atinge cu nasul sau o ridica si o scapa, rasplatiti-l cu o tratatie. Repetati aruncarea. Curand el va invata ca va primi o tratatie daca atinge mingea. Apoi rasplatiti-l numai daca ridica mingea si inainteaza putin spre voi si asa mai departe. Exersati in mod frecvent acelasi truc, dar nu lasati mingea in cusca, el trebuie sa stie ca este jucaria voastra si poate sa se joace cu ea numai daca sunteti prin preajma.
Componenta de baza pentru o reusita este increderea. Nu trebuie sa faceti nimic care sa submineze increderea pe care ati cladit-o in timp ce dresati animalutul, indiferent cat de nemultumit sunteti de comportamentul lui. Sa nu-l loviti niciodata sau sa-l pedepsiti fizic, in loc de asta vorbiti-i cu fermitate pe un ton de dezabrobare. Spuneti-i ÔÇťNUÔÇŁ si bagati-l inapoi in cusca pentru o ora sau pana se calmeaza.
Speram ca aceste sfaturi va sunt de ajutor pentru a va putea bucura pe deplin de spectacolul pe care vi-l poate oferi animalutul vostru de companie.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.