Pasarile mari cum ar fi Papagalii Amazonieni sau Ara au nevoie de mai mult spatiu decat cele mici precum canarii si cintezoii, dar toate au nevoie de o colivie in care se pot desfasura, deci in primul rand colivia trebuie sa fie spatioasa.
O regula de baza este urmatoarea: colivia trebuie sa fie de 2-3 ori mai mare decat anvergura aripilor pasarii si de 3 ori mai mare la coada. Colivia trebuie sa fie suficient de mare pentru ca o pasare sa-si deschida aripile si sa le fluture din cateva locuri diferite din interiorul coliviei.
Canarilor le place sa sara de pe o stinghie pe alta, asa ca ei au nevoie de o colivie mai larga ca sa se simta bine. Pasarile cu coada lunga cum ar fi Papagalul Ara, au nevoie de spatiu ca sa-si intinda aripile, asa ca lor le trebuie o colivie mai inalta. Nu este bine sa folositi o colivie mai veche cumparata de prin targuri deoarece pot avea urme de plumb, zinc sau alte metale grele, ce sunt toxice pentru pasari.
Coliviile trebuie sa aiba multe locuri in care sa puteti agata jucarii, oglinzi (mai ales pentru pasarile singure), clopotei, leagane, scarite, care sa ajute pasarea sa se distreze. Pentru a impiedica pasarea sa se plictiseasca, inlocuiti jucariile cu unele noi la fiecare doua saptamani. Sunt bune si stighiile facute din crengi de copac netratate ce le plac pasarilor, cum ar fi cele din salcie sau de alun. Crengile cu noduri, neregulate, ajuta pasarile sa-si exerseze picioarele si sa-si mentina ghearele tocite.
Vasele de mancare trebuie prinse bine, in zone cu acces din exterior, asa incat sa le puteti umple fara sa deschideti colivia. Este de preferat sa folositi vase din otel inoxidabil.
Barele din sarma trebuie sa reziste la eforturile la care le va supune pasarea voastra. Pasarile mari precum papagalii Ara sau Cacadu, au nevoie de custi foarte solide. Este foarte important si spatiul dintre gratii. Spatiul nu trebuie sa fie atat de mare ca sa nu permita pasarii sa se strecoare primtre gratii sau mai rau sa-si prinda capul sau picioarele.
Usitele trebuie sa se deschida prin rotire sau prin cadere. Pasarile sunt atat de inteligente incat pot gasi un mod de a desface un zavor, deci aveti grija ca respectiva colivie sa poata fi incuiata.
In fiecare zi scoateti vasele cu mancare si apa si le dezinfectati, dupa care le spalati bine cu detergent pentru a se inlatura dezinfectantul si a nu se imbolnavi pasarea voastra. In timp ce se usuca vasele, incepeti sa curatati colivia. Stergeti toate suprafetele coliviei cu o carpa umeda, pentru a inlatura rumegusul si mizeria. Dupa ce colivia s-a uscat, puneti inauntru hartie noua, vase curate, jucariile si stinghiile. Inainte sa puneti pasarea inapoi asigurati-va ca ati spalat cum trebuie tot dezinfectantul cu apa si sapun iar colivia, jucariile si vasele s-au uscat foarte bine.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi de folos in alegerea sau confectionarea unei colivii care sa fie pe masura asteptarilor pasarii voastre.
2 Comments