Home Animale de companie Rozatoare Cobaiul

Cobaiul

2748
0
SHARE
Cobaiul este un animal care detine locul intai din multe privinte. El a fost primul rozator domesticit fiind un animal de casa ideal. Cobaiul musca rar si nu este un mancacios exagerat.
Ei au culori variate de la cafeniu la argintiu lucios sau liliachiu. Unii cobai au parul scurt si lucios, in timp ce altii arata ca solistii de muzica punk-rock cu parul lung si zburlit.
Pentru a le asigura suficient spatiu, este bine sa le asigurati o cusca de plastic, metal sau sarma de cel putin 45×30 cm. Intrucat cobaii nu sar si nu se catara prea bine, partea de sus a custii poate fi lasata deschisa daca peretii sunt inalti de cel putin 25 de cm.
Drept culcus, asigurati-le o mare cantitate de hartie tocata pentru reciclat si talas de lemn neparfumat care sunt usor de inlocuit. Evitati talasul de cedru si alte esente care contin uleiuri. Indiferent de care asternut folositi, inlocuiti-l in mod frecvent pentru a preveni acumularea de amoniac rezultat din urina si fecalele animalutului tau preferat. Amoniacul poate stresa animalul, ii poate irita ochii, narile si plamanii. In cazurile in care laturile custii sunt din material solid (nu plasa de sarma), schimbati tot asternutul de cel putin doua ori pe saptamana.
Cobaii au nevoie de locuri in care sa se ascunda. Pentru asta este buna o cutie de lemn rasturnata cu fata in jos si avand decupata o usa. Le place sa urce rampe, sa se catere pe rafturile de jos, sa scormoneasca si sa se ascunda in fan sau paie.
Baza regimului alimentar al cobaiului o constituie hrana granulata pentru cobai la care se poate adauga o cantitate nelimitata de fan. Este indicat sa introduceti in apa cobaiului vostru o tableta de vitamina C. Multor cobai le place gustul tabletelor de vitamina C. Necesarul de vitamina C pe zi este 1-2mg la fiecare 100gr din greutatea animalutului vostru.
Deoarece animalul vostru de companie este mai activ noaptea, el are nevoie de perioade de liniste in timpul zilei pentru a se odihni. Este bine sa amplasati cusca intr-o zona fara zgomot, miscare sau agitatie. Cobaii suporta temperaturile racoroase mai bine decat caldura. Temperaturile foarte ridicate combinate cu umiditatea le poate provoca congestii cerebrale. Feriti cusca de lumina directa a soarelui si tineti-o intr-o incapere in care temperatura sa fie intre 18-23┬░C.
Speram ca aceste informatii va vor fi utile si va puteti forma o parere despre acest animalut de companie ce poate deveni un prietenut adevarat pentru voi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.