Locul 1: Perusul
-
– colorit: la aceste pasari predomina verde, in peste 20 de varietati;
-
– lungime: 18 cm, greutate 50-65 grame;
-
– temperament: fragil, sperios, are nevoie de rabdare si dragoste din partea stapanilor pentru a se putea adapta, apoi este foarte jucaus si atasat;
-
– longevitate: acesti papagali traiesc circa 18 ani;
-
– vorbeste doar daca e mascul, dar dupa foarte multe repetitii si tot nu vei intelege mare lucru din ce va spune;
-
– cum se recunoaste sexul: femela are sub coada, niste pliuri bine marcate, cvasiabsente la mascul, dar acest detaliu e greu de observat daca nu aveti experienta cu astfel de papagali.
Locul 2: Nimfa
-
– colorit: sunt papagali cu penaj alb, creasta galbena si uneori masca orange;
-
– lungime: 50 cm, greutate 300g
-
– temperament: zgomotoasa, foarte sociabila, accepta cu usurinta tovarasia altor papagali, are nevoie de program zilnic de zbor – minim 20 minute, este o foarte buna acrobata;
-
– longevitate: aceste pasari traiesc maximum 60 de ani;
-
– se exprima prin tipete stridente, dar masculii mai scot uneori si cateva cuvinte;
-
– cum se recunoaste sexul: creasta femelei este de un galben mai putin intens, combinat cu gri, iar penele de sub coada au striuri galbene.
Locul 3: Zebra australiana
-
– colorit: pestrit alb-negru, pete portocalii pe urechi;
-
– lungime: 6-7 cm, greutatea 10-14 grame;
-
– temperament: papagali foarte vioi si activi, sociabili (daca vrei sa fie fericiti ia-i cu perechea lor), te vor incanta cu trilurile lor;
-
– longevitate: acesti papagali traiesc in jur de 7-10 ani;
-
– nu vorbesc;
-
– cum recunosti sexul: ciocul femelei este portocaliu, iar al mascului rosu.
Daca ti-ai ales unul dintre cei trei papagali faimosi iti vom da si niste sfaturi pentru a putea fi fericit atat el cat si tu:
-
– colivia: cat mai mare chiar daca ea e mica, pentru ca are nevoie de spatiu de zbor, baie, cuib pe care si-l aranjeaza singura si pentru leagane. Colivia la papagali trebuie spalata saptamanal si dezinfectata lunar cu clor si clatita foarte bine, dupa care se lasa sa se usuce. Nisipul trebuie schimbat la 2-3 zile;
-
– hrana: seminte speciale pentru papagali de la pet-shop. Fructe si legume proaspete (mere, banane, smochine, pere, prune, morcovi) verdeata spalata bine, branza dulce, miez de paine, ou fiert, orez fiert. Nimfa este inebunita dupa seminte de floarea soarelui, grau si boabe de porumb.
-
– apa: plata sau fiarta apoi racita, care trebuie schimbata zilnic. La schimbare de sezon este bine sa-i puneti la papagali in apa timp de 2-4 saptamani vitamine.
-
– somnul: 10-12 ore pe zi. Este bine sa acoperi colivia pentru a avea intuneric, altfel va incepe sa tipe sau sa cante de cum va rasari soarele.
Un sfat de care ar trebui sa tineti cont: nu tipati la papagali si nu le aplicati metode de corectie pentru ca le puteti provoca moartea, ele fiind foarte fragile.
foarte interesant:]shi dragutze poz:]:):):):)
am shi eu o papaglita.Cum o fac sa vorbeasca
am o ninfa.l-am cumparat acum un an.nu am reusit sa-l fac sa vorbeasca.cum as putea?