Daca ati facut o sedinta in consiliul de familie si ati hotarat sa va luati un catelus, noi va vom prezenta mai jos cateva sfaturi despre comportamentul si modul lor de viata. Fiecare rasa are anumite caracteristici. Iar atunci cand vrei sa-ti iei un caine de apartament, este de dorit sa stii despre el cat mai multe pentru aevita surprizele neplacute pe mai tarziu. Trebuie sa tineti cont atat de temperamentul rasei cat si de temperamentul vostru, de conditiile pe care i le puteti oferi. Sa nu va ganditi niciodata ca daca va luati un puiut o sa-l puteti creste si educa exact asa cum vreti voi, pentru ca asa ceva nu se prea poate datorita limitelor impuse de rasa.
Daca acasa ai un copil mic, nu este bine sa va luati un pui de catel ci mai degraba un caine adult deoarece acestia au mai multa rabdare cu cei mici, chiar si cand nu au chef sa ia parte la joaca lor, suporta cu stoicism tragerile de coada si de urechi si cel mai important lucru stiu sa-si reprime tendinta de a musca. Rasele indicate pentru o astfel de situatie pot fi Terra Nova – un caine linistit si protector va juca excelent rolul de baby-sitter sau un caine Golden Retrievier care poate fi plin de rabdare si tandrete, el avand de altfel si o reputatie excelenta de bun familist.
Cainii de vanatoare: Setter, Cocker, Pointer, Basset, se adapteaza foarte usor traiului in familie. Fidelitatea, docilitatea si vigilenta fac ca acesti caini sa fie printre cei mai buni prieteni ai omului. Datorita calmului lor ei pot fi si un tovaras de joaca foarte bun pentru copii.
Cei din rasa Spitz (Husky Siberian, Alsacian) Labrador, Dalmatian, Border Collie, sunt potriviti persoanelor foarte sportive care adora plimbarile lungi. Nu va lasati pacaliti de aerul lor duios – au o personalitate foarte puternica. Border Collie si Dalmatienii sunt extremi de activi, au nevoie sa alerge si sa sara, iar tu te vei bucura de compania unui atlet exceptional. Foarte sensibili, simt imediat nervozitatea ta si devin si ei la randul lor agitati.
Cainii Ciobanesti sunt potriviti celor care iubesc cainii mai putin expansivi, independenti, atenti si vigilenti. Docili, Cainii Ciobanesti sunt curiosi si creativi, pentru ca stiu sa rezolve problemele de aparare aparute din senin. Invata cu usurinta si le place foarte mult sa munceasca, sa se joace si sa alerge. Totodata ei trebuie stimulati si apreciati pentru ce reusesc sa faca.
Cainii de aparare (Ciobanescul German, Dobermannul, Boxerul, Rottweilerul, Mastiful, etc), mari, solizi, tenaci si mai greu de controlat sunt potriviti celor care iubesc un caine caruia ii place mult sa-si protejeze teritoriul. Ei sunt pazitori extrem de zelosi si combativi. Pot fi atasati sentimental de stapan dar si foarte incapatanati. Stapanul sau trebuie trebuie sa fie ca o mana de fier intr-o manusa de matase. Dintre toti membrii familiei ei il vor recunoaste ca stapanul sau pe cel care va sti sa-i arate ca-l iubeste dar si sa-l tina la respect, sa-l tina din scurt.
Ogarii (Ogarul Afgan, Persan, Irlandez, Englez) sunt potriviti celor carora nu le plac manifestarile de afectiune. Putin docili si sociabili, foarte reactivi, ogarii sunt printre cainii a caror agresivitate este foarte pronuntata.
Daca nu pui prea mult pret pe cainii de rasa, atunci poti sa adopti un caine comunitar. Cainii comunitari au adesea instincte mai puternice decat semenii lor crescuti intr-un apartament. Pentru a supravietui, a trebuit generatii dupa generatii sa-si ascuta simturile, sa fie vigilenti si sa fie foarte receptivi catre nou. Deci daca nu faci din pedigree un cap de tara, adoptati un comunitar. Veti fi uimiti cat de usor invata regulile si veti salva un suflet care vă va fi credincios si dincolo de moarte.
Speram ca toate aceste informatii va vor fi utile pentru a va alege un catel de care va veti bucura impreuna cu toata familia iar el vă va incojura cu dragoste si intelegere.