Fie ca suntem doar stapanii unor caini, fie ca ne ocupam in mod organizat de dresaj, trebuie sa stim ca, pentru a reusi sa avem un caine bine dresat si cu anumite deprinderi, este obligatoriu sa nu uitam niciodata ca succesul acestei activitati depinde in egala masura de noi, de caine si de metoda de dresaj. Un rol important il are si dresorul, iar daca nu ne simtim in stare sau nu avem sorti de izbanda in incercarea de a ne dresa singuri cainele, mai ales in ceea ce priveste dresajul specializat, este bine sa ne adresam unui profesionist.
Relatia dintre voi si caine trebuie bazata pe afectiune, intelegere reciproca, sentimentul datoriei si al responsabilitatii fata de animalul pe care l-ati luat. Cainele trebuie sa stie ca omul este stapanul, ocrotitorul lui, trebuie sa-l asculte, sa aiba incredere in el. In nici un caz nu dati curs capriciilor animalului. O atitudine ferma, un ton mai ridicat, o permanenta supraveghere vor evita aparitia greselilor, a nesupunerii, a neincrederii din partea cainelui.
Nervozitatea, nerabdarea, tipetele, loviturile vor face din caine un animal fricos, lipsit de vointa, incapabil de concentrare, deci dresajul nu va avea sorti de izbanda. El este o fiinta, nu un obiect de distractie pasagera. Are calitati si defecte, are un mod aparte de comportament, trebuie hranit intr-un anume fel, trebuie sa faca miscare, altfel degeaba veti incerca sa-l dresati.
Neingrijit, nealimentat corespunzator, lasat numai singur, inchis, starea lui fizica si psihica se va deteriora si dresajul va fi o incercare sortita esecului. Cainele ce vi-l alegeti trebuie sa corespunda temperamentului vostru cat si conditiilor materiale de care dispuneti pentru a-l putea creste, educa si dresa. Nu alegeti rasa in functie de moda, frumusete, sau orice alt criteriu nefondat, pentru ca nu va luati un luc ru nou in casa ci va alegeti un suflet pentru sufletul vostru.
Sunt asa de draguti!!!Ador catelusii…si pisicutele.