Home Animale de companie Pesti Bolile pestilor si modalitati de tratare – partea II

Bolile pestilor si modalitati de tratare – partea II

2448
0
SHARE
Asa cum am promis am revenit cu o noua serie de boli ce pot fi contactate de pestisorii vostrii si modalitati de tratament.
Ihtioftiriaza este provocata de un protozoar care intra in tegumentul pestilor dezvoltandu-se vertiginos. Semnele bolii se disting pe opercule, inotatoare, prin mici umflaturi asemanatoare cu grisul iar pielea devine zdrentuita. Pestele bolnav nu are chef de mancare, el frecandu-si mereu capul de nisip sau plante pentru a incerca sa scape de paraziti. Tratamentul se face atat pestilor bolnavi cat si celor sanatosi. Se vor scoate pestii din acvariu si li se vor face bai cu substante chimice la temperaturi de 27-28°C. Pestii vor fi tratati timp de 8-10 zile cu tripaflavina 1gr/100 litri de apa. Dupa asta timp de o zi se face baie cu cloramina 1gr/100 litri de apa iar apoi timp de 6-7 zile se face baie diferentiat: la pestii mici 1gr de chinina/100 litri de apa iar la cei mari 2gr/100 litri de apa de biclorhidrat de chinina.
Boala provocata de parazitul Oodinium pillaris ataca pestii din ordinul Trichogaster cat si pe cei din familia caracide: de ex. Puntus. Pestii inoata molatic la suprafata apei iar pe corp, ochi, bronhii, inotatoare, gura le apar pete albe. Tratamentul se face in special cu bai sarate 100gr sare la 5 litri de apa timp de 10-20 minute odata la 2 zile.
Costiaza aparuta frecvent la pueti este provocata de flagelul Costia necatrix. Ataca pielea pestelui si celulele epiteliate. Pe pielea afectata apare un mucus alb-albastrui. Tratamentul se face cu ajutorul mai multor bai. Se dizolva 15-20gr sare de bucatarie la un litru de apa. Baia se face 10-15 min de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 zile. Se face o solutie din 2-3 cm ≥ de formol de 40% la 10 litri de apa. Baia dureaza 25-30min si se repeta de 2 ori pe zi. Solutie de permanganat de potasiu 1gr/100 litri de apa, baie care dureaza 25-30min. Solutie obtinuta din sare de bucatarie 10-15 gr/1 litru de apa, baie realizata timp de 15-20min.
Dactilogiriaza apare datorita viemilor trematozi. Acesti paraziti cu lungimi cuprinse intre 0,5-1,5 mm, patrund in branhiile pestilor si distrug epiteliul branhial. Boala se trateaza ca si in cazul costiazei.
Girodactilaza este provocata de Gyrodactyrus care paraziteza pe langa branhii si pielea pestelui. Regiunile afectate capata o culoare alb albastruie. Tratamentul se face ca si la costiaza.
Algulaza este provocata de crustaceul Argulus foliaceus, observabil cu ochiul liber si denumit popular “paduche de crap” Acest parazit produce o rana in corpul pestelui hranindu-se cu sange si celule epiteliate. Tratamentul se face la fel ca la Piscicolaza.
Speram ca si aceste informatii va vor fi de folos si veti sti cu exactitate cum sa actionati atunci cand pestisorii vostrii sunt bolnavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.