Home Animale de companie Pesti Bolile pestilor si modalitati de tratare – partea I

Bolile pestilor si modalitati de tratare – partea I

2808
2
SHARE
Modificarile de conduita ale pestilor, cat si aspectul exterior diferit fata de celelalte exemplare din aceeasi specie trebuie sa va puna pe ganduri si sa incercati sa determinati boala pe care o prezinta si modul de tratare eficient. Mai jos noi vom incerca sa va oferim cateva date despre aceste boli si metode de tratament.
Hidropizia infectioasa este produsa de bacteria Pseudomonas punctata si se manifesta sub doua forme: cronica si acuta. In primul caz, cea cronica, apare la pesti prin ulcere sau echimoze pe piele iar inotatoarele apar fragmentate. In forma acuta boala se manifesta printr-un inot molatic, refuzul hranei si fara nici o reactie la stimuli. Pe parcurs boala va afecta solzii care se vor zbarli, ochii vor iesi din orbite iar in cavitatea abdominala se va semnala un lichid. In acest caz, pestii trebuie sa urmeze un tratament care se realizeaza printr-un amestec de cloram-fenicol administrat in hrana 1mg/1kg timp de 5-8 zile. Aceasta boala afecteaza indeosebi pestii Betta, Mollienisia, Xiphophorus, Macropodus, Brachidanio, Black molli.
Ihtiofoniaza
este provocata de ciuperca Ichthyophonus hoferi si ataca organele indeosebi creierul si organul de echilibru. Comportamentul pestelui se distinge prin miscari clatinate, inotatoarele sunt zdrentuite, bronhiile inflamate si o slabire brusca. Aceasta boala numita si fonus are un grad ridicat de distrugere a speciilor. Tratamentul se realizeaza prin imbaieri in ape care contin 1gr de cloramina la 100 litri de apa in care se va adauga zilnic penicilina 2mg/1litru si streptomicina 5mg/1litru timp de 5-7 zile.
Dermatomicoza apare in special la pestii bolnavi sau raniti precum si pe icrele nefecundate sau moarte. Este provocata de ciupercile Saprolegnia si Achlya. Boala se manifesta sub aspectul unor gramajoare de vata. Tratamentul consta in utilizarea unor solutii de culoare galbena intensa de tripaflavina in apa, la temperaturi cuprinse 29-30°C. Baile chimice pot fi preparate si din alte solutii: permanganatul de potasiu 1gr/100 litri de apa – baie de 25-30 minute; clorura de cupru 1gr/100 litri – baie timp de 10-20 minute; sare de bucatarie 10-15gr/litru de apa – baie 15-20 minute; sulfatiazina 100-150mg/1 litru de apa – baie timp de o ora.
Piscicolaza este o boala provocata de lipitoarea Piscicola geometra care poate suge o cantitate destul de mare de sange de la pesti ducand la aparitia anemiei. Tratamentul se realizeaza in special prin imbaieri in solutii de sare de bucatarie 25-30gr/litru de apa timp de 15 minute, de rivanol 1gr/500 litri de apa timp de o ora.
In curand vom reveni cu alte boli si modul de tratament adecvat.

2 COMMENTS

  1. am si eu un peste betta care de vreo 2 luni nu a eliminat fecale, are abdomenul foarte umflat si de cateva zile are solzii zbarliti. mentionez ca sunt zile in care are pofta de mancare dar nu mananca mult, si zile in care nu se atinge de hrana. sunt disperata. nu stiu ce sa fac. va rog ajutati-ma.multumesc

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.