Papagalii au o durata de viata destul de lunga, dar ca orice pasare si ei sunt predispusi la probleme de sanatate. Printr-o dieta corespunzatoare, vizite anuale la veterinar, puteti preveni cu usurinta aceste probleme, mentinand papagalul intr-o stare excelenta. Mai jos noi vom prezenta cateva boli care apar mai des la aceste specii de papagali si cateva sfaturi utile in aceasta situatie.
Smulgerea penelor. Acest comportament are multe cauze si poate deveni un obicei greu de combatut. Printre cauze se pot numara: plictiseala, bolile de piele, frustrarea sexuala, toxicitatea, alergii si dezechilibre hormonale.
Ciugulirea penelor de zbor si din coada. Este un comportament comun al papagalilor Ara tineri, in special daca mai multe pasari sunt tinute impreuna. Pentru prevenirea unui astfel de comportament, oferiti tanarului papagal Ara multe materiale de rontait si jucarii.
Papiloame bucale si cloacale. Aceste excrescente sunt cauzate de un virus herpes si pot fi contagioase. Parintii afectati nu trebuie lasati sa-si hraneasca puii.
Psitacoza, clamidoza, ornitoza sau febra papagalilor. Aceasta boala bacteriana poate fi transmisa si oamenilor. Aveti grija ca orice pasare noua care o aduceti in casa sa fie testata de psitacoza.
Sindromul ghearei contractate la pui. Daca observati ghearele umflate la puii de papagali puteti merge cu ei la medicul veterinar pentru a le corecta chirurgical. Cresterea umiditatii in casa poate ajuta la prevenirea aparitiei ghearelor contractate.
Infectii bacteriene, virale sau cauzate de ciuperci. Aveti grija sa pastrati colivia, mancarea si vasele de apa intodeauna curate. Nu oferiti niciodata papagalului o mancare de a carei prospetime nu sunteti sigur si nu lasati mancare umeda in colivie mai mult de patru ore.
Malformatii ale ciocului. O dieta inadecvata cu calciu si unele proceduri de hranire cu mana pot duce la deformarea ciocului. Malformatia poate fi corectata de medicul veterinar daca va prezentati cu el inainte de a se intari ciocul definitiv.
Boala rinichilor sau guta. Apare in special la puii de papagali Ara. Poate fi diagnosticata prin teste de sange si este tratabila daca este observata la timp. Puii de papagali Ara sunt foarte sensibili la vitamina D, asa ca nu adaugati prea multe vitamine in hrana sa.
Boala dilatarii proventriculare. Este boala distructiva a papagalului Ara. Virusul ataca centrii nervosi ai tractului intestinal, afectand in acest fel digestia. Perioada de incubatie poate fi si de un an, iar papagalii bolnavi pot supravietui si raspandi virusul o lunga perioada de timp.
Speram ca toate aceste informatii despre bolile papagaluli Ara va vor fi de folos si veti sti cum sa procedati corect in astfel de cazuri.