Stim cu totii ca viata unui caine este tare scurta, si cea mai mare parte a ei o traieste cand este deja senior. Speranta de viata pentru un catel este in medie de 14 ani, insa in mod exceptional poate depasi si 20 de ani. Varsta maxima depinde insa de talie si de rasa astfel Boxerii traiesc 10-12 ani, Dogii 9-11 ani, Ciobanestii germani 12-13 ani dar pot face destul de devreme, afectiuni locomotorii grave, un Caniche sau un Teckel traieste si peste 17 ani. Speranta de viata creste pentru cateii care au fost sterilizati si nu-si mai epuizeaza energiile cu imperecherea si nasterea.
Pentru a va face o idee a raportului aproximativ dintre varstele omului si al cainelui va vom prezenta mai jos un tabel.
O mica precizare la acest tabel: echivalentele sunt relative deoarece la 44 de ani un om este in putere dar la 7 ani pentru un caine incepe senectutea. De acum el are nevoie de mai multa grija si afectiune din partea ta.
Ofera-i liniste si confort. De acum el doarme mai mult, oasele si articulatiile il dor, temperatura corpului e mai redusa (de aceea este bine sa-i oferiti un culcus cald si odihnitor pe o perna moale intr-un colt linistit, ferit de curent si de traficul si agitatia din casa.
Pazeste-i sanatatea. De cate ori observi ceva in neregula du-l la cabinetul veterinar. Este bine sa-i faceti anual un bilant complet de sanatate pentru a depista din timp bolile batranetii: insuficienta renala si hepatica, diabet, artroza, tulburari cardiace.
Redu-i plimbarile lungi. Mai bine plimbari mai scurte si mai dese pe acelasi traseu si ducandu-l in lesa daca cumva vazul sau auzul i-au slabit. Daca ploua sau ninge, cand ajungeti cu el acasa este bine sa-l frecati bine cu un prosop caldut pentru a-l usca si ai stimula circulatia sangvina. Trebuie respectate orele de plimbare, de masa si de toaleta.
Ai grija de toaleta lui. Pentru ca are tendinta de a o lasa mai moale cu toaleta, ai grija tu de el, piaptana-l, curata-i ochii si urechile si taie-i unghiile.
Daca-l lasa vederea ajuta-l sa gaseasca repere. De la un timp pe cristalinul ochilor este posibil sa apara o pelicula mata, acest lucru putand insemna un inceput de cataracta care-i reduce vazul. Din cauza acestui lucru el se va mai lovi de mobila din casa ori va mai rasturna cate ceva. Este bine sa nu va enervati ci mai de graba sa-i degajati drumul.
Daca-l lasa auzul vorbeste-i tare. Daca nu-ti mai raspunde prompt la comenzi inseamna ca-l cam lasa auzul. Incearca sa-i vorbesti mai tare si da-i de stire cand te apropii de el facand zgomot. Avertizeaza copii sa nu-l ia prin surprindere caci s-ar putea sa fie agresiv.
Nu lasa cateii mai tineri sa-l sacaie. Daca mai ai in casa un catel mai tanar nu-l lasa tot timpul sa-l “hartuiasca” cu cheful lui de joaca. Nici nu-i neglija nici pe unul nici pe celalalt iar ca seniorul sa nu fie stresant cand ia masa, hraneste-i separat.
Hraneste-l bine. Este bine sa se reduca consumul de alimente grase (carne si lapte). Un exces de alimente grase la o varsta mai inaintata poate duce la insuficienta hepatica. Acest lucru il putem vedea daca cainele se scarpina sub coaste in zona ficatului, are eczeme, prurit si ii cade blana. Concluzia: trebuie eliminate carnea si lactatele grase si sa i se administreze Liv-52 si Esentiale.
Nu-l lasa singur mult timp. Pentru un catel la o varsta inaintata, singuratatea este si mai grea. S-a constatat ca 30% din cainii batrani mor in absenta stapanului. Deci nu-i pricinuiti o astfel de durere.Arata-i ca-l iubesti! Mangaie-l, alinta-l, chiar daca a devenit mai ursuz si mai apatic. Are nevoie de dragostea si intelegerea ta.