Home Sfaturi practice Alimentaţia în timpul gestaţiei si lactaţiei la pisici

Alimentaţia în timpul gestaţiei si lactaţiei la pisici

3417
0
SHARE

Este clar că alimentaţia este un factor cheie pentru starea de sănătate a pisicii tale. În orice caz, gradul său de importanţă majoră este în timpul lunilor de gestaţie şi lactaţie. În timpul acestor perioade trebuie să se monitorizeze cu atenţie regimul de hrană atât pentru pisoi cât şi pentru mamă. Pentru o bună dezvoltare şi pregătirea în vederea stresului de lactaţie este recomandat să i se furnizeze mamei substanţe esenţiale nutritive şi complete.

Gestaţia pisicii durează intre 60 si 65 de zile. În primele zile de la apariţia pisoilor pe lume nevoia de lapte matern va fi deosebit de mare. Consumul de lapte va continua să crească timp de 20 – 30 de zile. Ca urmare a acestui fapt pisica care alăptează are nevoie de o doză mai mare de alimente şi apă. Femelele ar trebui să fie hrănite de două sau trei ori pe zi şi să li se asigure apă curată şi proaspătă.

Pentru pisoi va recomandăm un regim alimentar specific format din 30% proteine şi care conţine mai mult de 1.500 de kilocalorii. Alimentele care îndeplinesc aceste caracteristici sunt cele specifice pentru pisici tinere şi vor fi date puilor care încep să mănânce hrană solidă (din a 3-a săptămână de viaţă) până la vârsta de 3 luni.

Înţărcarea pisicilor are loc de obicei în săptămânile 6 şi 8. Odată cu retragerea pisoilor de a mai fi hrăniţi cu lapte matern apare un inconvenient acela de a produce în continuare lapte de către pisica mamă. Vom arăta un procedeu prin care se reduce si se elimină surplusul de lapte progresiv şi rapid. În prima zi de înţărcare, nu trebuie să hranim pisica decât cu apă proaspătă.

Pisoii trebuie să fie separaţi de mama lor şi li se vor da alimente solide umezite cu apă. În zilele următoare pisicii i se va da mancare progresiv până se va ajunge la cantitatea de hrană ce o consuma înainte de sarcină şi alăptare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.