Mai jos vom prezenta cateva tipuri de alge ce se pot gasi in acvariile voastre.
Algele verzi (Chlorophycee). In cantitati mici sunt un semn bun (mai ales in mediu bazic), dar daca se inmultesc in exces insa, devin si ele o problema. Cele mai frecvente sunt algele verzi filamentoase care pot ajunge la cativa centimetri lungime,iar daca conditiile din acvariu sunt propice ele se pot inmulti foarte repede. Algele verzi reprezinta de fapt proliferarea masiva a algelor microscopice, determinata de iluminarea in exces sau de un surplus de elemente nutritive.
Algele albastre (Cyanophycee) se dezvolta si ele datorita iluminarii excesive. Sunt microscopice si pot avea si culoarea verde-albastruie sau chiar bruna. Ele sufoca si ucid plantele.
Algele brune (Pheophycee). In acvariu ele sunt in general reprezentate de diatomice. Se dezvolta de obicei sub forma unui strat foarte subtire pe elementele de decor sau pe geamurile bazinului. Indica de obicei lipsa luminii sau exces de silicati. Cresterea cantitatii de lumina le face de obicei sa dispara.
Algele rosii (Rhodophycee) apar destul de rar in acvariu.
Toate aceste tipuri de alge sunt omniprezente in acvariu si vor fi in continuare daca nu se iau masuri drastice. Pentru acvariile care contin numai pesti, solutia optima este sterilizatorul cu ultraviolete. Aceasta solutie nu este potrivita insa pentru bazinele cu plante, deoarece sunt afectate si ele. Conditiile care sunt bune pentru plante, sunt bune si pentru alge. Pentru a se inmulti algele profita de orice dezechilibru nutritional din acvariu.
Cel mai eficient mod de a controla inmultirea algelor este folosirea de pestisori sau melci ce se hranesc cu alge. Se recomanda introducerea imediata a acestora intr-un bazin nou, inainte ca algele sa aiba timp sa se instaleze.
Pestisorii Black molly sunt o alegere excelenta pentru “rodarea” unui acvariu nou, fiind ieftini si usor de gasit. Este important sa nu fie hraniti, deoarece doar daca sunt flamanzi vor manca alge. Consuma cea mai mare parte a tipurilor de alge care apar in aceasta perioada.
Otocinclus sunt buni consumatori de alge, dar sunt niste pesti mai delicati.
Plecostomus, Ancistrus sunt pesti cu gura in forma de ventuza, cu care sug algele de pe sticla, decor, plante. Plecostomus insa creste prea mare, moment in care incepe sa manance si planta, de aceea este recomandat Ancistrus.
Mancatorul de alge siamez (Crossocheilus siamensis) este un consummator de alge foarte bun. Consuma si alge rosii. Se pot folosi si melci de acvariu. Nu trebuie folositi melci indigeni, pentru ca pot raspandi anumite boli.
Speram ca aceste informatii va sunt de ajutor si va pot ajuta sa pastrati un echilibru perfect intre pestisori, plante si alge.