Home Animale de companie Rozatoare Alegerea unei nevastuici

Alegerea unei nevastuici

1996
3
SHARE
Descendente ale dihorilor salbatici din Europa, nevastuicele sunt niste animale distractive si sociabile.
Nevastuicile domestice sunt intalnite intr-o gama variata de culori: de la albul pur la cafeniul ciocolatiu, argintiu si roscat-cenusiu. Dar exista si nevastuici care seamana cu pisicile siameze: au picioarele si coada de culoare inchisa. Masculii cantaresc intre 1,1 si 1,3 kg dar unii pot ajunge si la 2,3 kg. Femelele sunt mult mai mici decat masculii, media lor de greutate fiind de 0,7 kg. Lungimea variaza dar putine depasesc 60 cm.
In ceea ce priveste alimentatia nevastuicilor, veterinarii recomanda hrana uscata ca parte principala a regimului alimentar al nevastuicii, care trebuie lasata mereu la dispozitia ei pentru a manca cand vrea. Deasemenea ele au nevoie de hrana cu un procent de 32-38% de proteine si minim 20% grasimi. Evitati hrana care contine proteine de soia sau alte plante precum si pestele deoarece uleiul de peste inteteste mirosul degajat de nevastuica. Nevastuicilor le plac la nebunie dulciurile, dar sa nu le dati in cantitati mari. O delicatesa pentru nevastuici poate fi putin pui fiert, dar nu le hraniti niciodata cu carne cruda. Ele trebuie sa aiba in permanenta acces la apa proaspata, care poate fi lasata intr-o sticluta sau un castron.
Dupa varsta de patru ani ele devin greoaie si au nevoie de mai putine proteine si grasimi.
In ceea ce priveste modul de adapostire al nevastuicilor, este bine ca atunci cand nu le puteti supraveghea sa fie tinute intr-o cusca de sarma cu urmatoarele dimensiuni 70x70x45 sau mai mare. Custile din sticla nu sunt indicate pentru ca nu permit o ventilatie corespunzatoare.
Nevastuicile domestice pot trai si 17 ani, desi multe inainte de a indeplini 10 ani cad victime cancerului si altor boli. Cele care sunt castrate sau sterilizate pot trai mai mult. Se recomanda ca masculii sa fie castrati in jurul varstei de 6 luni, iar femelele la varsta de 4-6 saptamani.
Nevastuicile, de regula dorm 20 de ore pe zi, dar isi regleaza ciclul de somn in functie de programul stapanului astfel incat sa fie treze atunci cand acestia sunt prin preajma. In general se trezesc intre 4 si 8 pe zi pentru a manca, a se juca si pentru a-si face nevoile.

3 COMMENTS

  1. Si eu as vrea sa cumpar o nevastuica si daca stie cineva de unde as putea sa imi iau una va rog sa ma informati acesta e nr meu te tel 0730873002 multumesc! ­čÖé

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.