Home Animale de companie Rozatoare Rozătoare – Opusumul Zburător

Rozătoare – Opusumul Zburător

128
0
SHARE
Rozătoare - Opusumul Zburător

Opusumul zburător este un mamifer ce îşi are originea în pădurile din Australia de sud şi est, părţi din Noua Guinee şi Indonezia, şi este un rozător ce a fost înzestraţi cu capacitatea de a zbura, sau mai bine zis de a plana la fel ca veveriţele zburătoare. În habitatul lui natural, Opusumul Zburător trăieşte în copaci şi poate întreprinde zboruri pe o lungime mai mare de 50 m.

Ceea ce le permite acestor rozătoare să zboare este o membrană de piele ce se întinde ca o pânză de corabie între încheieturile inferioare ale labelor din faţă şi din spate. Opusumii zburători cântăresc între 95 şi 160 de grame, în funcţie de sex şi măsoară de la nas la vârful cozii circa 24-30 de cm. Asemeni altor rozătoare, Opusumul Zburător are o blană moale care este de obicei gri, cu pete sau dungi negre, dar se întâlnesc şi exemplare de culoare galben, bronz sau albinoşi.

O caracteristică a acestei specii de rozătoare este dunga neagră care începe de la năsuc, pe aceeaşi direcţie cu coloana, pâna la codiţă. Deoarece este un animal nocturn, Opusumul Zburător are ochii mari, pentru a vedea foarte bine noaptea. La un an ating maturitatea sexuală iar masculului îi apare în vârful capului o pată mare de ţesut glandular, care de fapt este o glandă ce secretă un miros caracteristic pentru marcarea teritoriului şi care-l ajută la împerechere.

La fel ca şi animale de companie, Opusumul Zburător are nevoie de mâncare diversă pentru a îi satisface necesarul de substanţe nutritive. Jumătate din regimul alimentar al oposumilor zburători trebuie să fie un regim insecto-carnivor: greieri, viermi de făină, pui de şoareci abia fătăţi, ouă, hrană pentru maimuţe, iar cealaltă jumătate să fie formată din hrană pe bază de nectar şi sevă, precum şi miere. Apa nu trebuie să lipsească niciodată şi trebuie schimbată zilnic pentru a nu se dezvolta bacterii care pot afecta Opusumul Zburător.

Cuştile trebuie să măsoare cel puţin 50x50x75 cm. În această cuşcă este recomandat să se pună mai multe cutii cuibar în care Opusumul Zburător să doarmă ziua. Cutiile trebuie curăţate de cel puţin două ori pe săptămână, cuşca o dată pe săptămână şi totodată dezinfectată. În cuşcă se pot pune crengi pentru căţărat dar să nu fie toxice cum, ar fi: crengi de ulm, stejar. O roată compactă şi nu cu spiţe în care şi-ar putea prinde coada sau picioruşele, este de asemenea recomandată.

Sezonul de împerechere apare de obicei în luna august, dar se poate extinde din august până în noiembrie. Opusumul Zburător se apropie de femelă şi-şi freacă glanda lui de burta ei. Dacă îl acceptă, ea îşi freacă apoi fruntea de burta lui şi se împerechează.

Perioada de gestaţie la Opusumul Zburător este scurtă, doar 15-17 de zile. Se nasc 1-3 pui, subdezvoltaţi, fără păr, cântărind mai puţin de 0,5 g şi măsurând circa 5 mm. Puiuţii îsi fac loc în marsupiu mamei unde rămân circa 60-70 de zile.

După zece zile de la naştere, puilor din rasa Opusumul Zburător li se deschid ochii şi după o lună sunt gata sa mănânce alimente solide.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here