SHARE
Lemurul cu coadă inelară (Lemur catta)
Lemurul cu coadă inelară (Lemur catta)

Lemur, lemuride, lemurian – toate aceste denumiri se referă la aceeași specie de animal sălbatic, un mamifer primat din familia Lemuridae, nativ de pe insula Madagascar, o insula mare izolată în largul coastei de sud-est a Africii. Există aproximativ 10 tipuri diferite de lemuri care locuiesc pe insulă, loc în care își petrec cea mai mare parte a timpului în copaci (la nivel mondial exista aproape 60 de tipuri de lemurieni, însă majoritatea sunt concentrate în Madagascar și insulele înconjurătoare). Tocmai datorită izolării sale de restul Pamântului, insula Madagascar a devenit căminul unor specii total neobișnuite și în același timp surprinzătoare, specii de animale care nu se mai regăsesc niciunde în altă parte din restul planetei.

Lemurienii sunt cunoscuți pentru ochii lor rotunzi, rotunzi și cu strigătele lor. Lemuridele au, de asemenea, urechi drepte cu blană și cozi lungi, aceste mamifere fiind adesea comparate cu maimuțele și veverițele.

Lemurii sunt mai activi noaptea (mamifere nocturne – însăși denumirea lor “Lemur” provine din latină și înseamnă spirit al nopții, derivat din “Lemures” – un festival străvechi roman de exorcizare a spiritelor), manâncă de la fructe de padure, nuci și frunze la insecte și păianjeni, deci prin urmare, este un mamifer cu o dietă omnivoră. Lemurienii iși găsesc cea mai mare parte a hranei lor în copacii în care trăiesc sau din apropiere, însă dacă nu au noroc în copaci, ei vor scurma pământul în căutare de viermi și larve de insecte.

Din păcate, din cauza defrișărilor masive a pădurilor şi a vânătorii fără limite/braconaj, multe tipuri de lemuri sunt sau încep să fie pe cale de dispariţie, asta după ce până acum nu mai puțin de 17 au dispărut deja. Toate cele 17 specii de lemur dispărute erau mai mari decât cele existente astăzi, unele ajungând la dimensiunile unei gorile și cântărind aproape 200 kg. Dintre lemurienii care încă mai viețuiesc există cinci tipuri principale de lemur care conțin aproape 100 de subspecii diferite între ele.

Familia LEMURIDAE:

1. Tipul/specia Lemur (cel mai popular): lemurul cu coadă inelară (Lemur catta);

2. Tipul/specia Eulemur (adevărații lemurieni): lemurul maroniu comun (Eulemur fulvus), lemurul maroniu Sanford (Eulemur sanfordi), lemurul cu capul alb (Eulemur albifrons), lemurul roșu (Eulemur rufus), lemurul cu fruntea roșie (Eulemur rufifrons), lemurul maroniu cu guler colorat (Eulemur collaris), lemurul cu capul gri (Eulemur cinereiceps), lemurul negru (Eulemur macaco), lemurul negru cu ochi albaștri (Eulemur flavifrons), lemurul cu coroană (Eulemur coronatus), lemurul cu burta roșie (Eulemur rubriventer) și lemurul mangustă (Eulemur mongoz);

3. Tipul/specia Varecia (lemurii cu guler și pliuri colorate): lemurul cu guler și pliuri alb-negru (Varecia variegata) și lemurul sângeriu (Varecia rubra);

4. Tipul/specia Hapalemur (lemurii de bambus): lemurul gri de bambus (eastern bamboo lemur – Hapalemur griseus), lemurul sudic de bambus (southern bamboo lemur – Hapalemur meridionalis), lemurul nordic de bambus (northern bamboo lemur – Hapalemur occidentalis), lemurul Alaotran de bambus (bandro – Hapalemur alaotrensis) și lemurul auriu de bambus (Hapalemur aureus);

5. Tipul/specia Prolemur: marele lemur de bambus (Prolemur simus).

Există o specie lemuriană considerată diferită față de restul (care se găsește tot pe insula Madagascar) – Aye Aye (Daubentonia madagascariensis), în principal datorită degetelor mijlocii lungi folosite pentru a scormoni în diferite orificii/găuri în căutarea hrănii și a dinților săi care cresc în continuu (caracteristică specifică rozătoarelor).

Cea mai mare amenințare la adresa lemurului este, cum spuneam mai devreme, defrișarea, aproximativ 90% din jungla Madagascar-ului fiind deja distrusă. Acest lucru înseamnă că populațiile de lemur sunt în declin rapid, pentru că: eliminând copacii din arealul lor, lemurienii nu mai au unde să viețuiască.

Prădătorul de vârf al Madagascarului, fossa (Cryptoprocta ferox), reprezintă, de asemenea, o mare amenințare și asupra lemurului, deoarece lemurii sunt una dintre mesele preferate ale unei fosse. Lemurul este foarte agil și are reacții rapide, care îi permit să încerce să scape de fossa, dar cel din urmă este un prădător foarte încăpățânat și foarte rapid, astfel încât din duelul lor lemurul devine, de cele mai multe ori, cină.

Cea mai cunoscută specie de lemur este lemurul cu coada inelară (Lemur Catta). Acest lemur este ușor de identificat după marcajele sub formă de inele alb și negru de pe coada lungă și groasă. Lemurul cu coada inelară are pe ureche o blană de culoare gri și niște smocuri albe. Ei se găsesc în Madagascar și în unele insule mici din apropiere. Cel mai celebru lemur cu coadă inelară, este King Julien, un personaj animat al celor de la DreamWorks, erou al filmelor pentru copii (și nu numai): Madagascar (2005), Madagascar: Escape 2 Africa (2008), Madagascar 3: Europe’s Most Wanted (2012) și Penguins of Madagascar (2014).

Cum trăiesc lemurienii?
Lemurienii sunt unele dintre puținele animale sociale care trăiesc în grupuri de până la 30 de indivizi într-o societate matriarhală, ceea ce înseamnă că există o femela lemur dominantă are mai mult control asupra grupului decât masculii. Aceste grupuri de lemur, însă, se comportă într-un mod foarte asemănător cu alte primate, se hrănesc și se cresc reciproc, precum și dormind aproape unele de celelalte. Nu se știe, încă, de ce lemurii prezintă această formă rară de structură socială.

Ce manâncă un lemur?
Lemurul cu coada inelară este un omnivor oportunist, care mănâncă în principal fructe și frunze. Dieta sa include flori, rădăcini, semințe, precum și insecte și larvele lor.

Când se naște și cât trăiește un lemur?
Sezonul de împerechere durează aproximativ o lună începând cu mijlocul lunii aprilie. După 135 de zile de gestație, femela da naștere unui pui, dar pot apărea și gemeni. Puii au o greutate la naștere de 70 g și sunt alăptați primele 2 săptămâni. În sălbaticie, lemurienii pot ajunge să trăiască până la 10-14 ani, în timp ce în captivitate (grădini zoologice pot ajunge chiar și la 30 de ani).

Cât de mari sunt lemurii?
Lemurii sunt primate mici și mijlocii, iar când ajung la maturitate se apropie de un maxim de 70 cm înălțime (plus coada lungă care adesea este aproape la fel de lungă cât corpul). Ca dimensiuni comparat cu celelalte tipuri de lemurieni, lemurul cu coada inelară este un lemur relativ mare. Greutatea sa medie este de 2,2 kg. Lungimea corpului (fără coadă) variază între 39 și 70 cm, iar lungimea cozii poate ajunge la 60 cm. Lemurienii au, de asemenea, gheare ascuțite pe picioarele lor, ceea ce le permite să se țină de ramurile de copaci, deosebit de utile atunci când încearcă să scape de o fossa înfometată!

Scurt rezumat lemur
Durata de viață: Între 10 si 14 ani
Unde trăiește (mediu de viață): Păduri uscate și jungle tropicale
Denumire științifică: Lemur
Ce mănâncă (mâncarea principală): Fructe, insecte, frunze
Prădători (cei care vâneaza/mănâncă lemurieni): Fossa, câini salbatici, șoimi

Imagini/poze cu lemuri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here