SHARE

Ursul grizzly este un nume tradițional dat ursului brun (Ursus arctos) din America de Nord. Urșii grizzly din Munții Stâncoși de Nord (U. arctos horribilis) sunt clasificați ca subspecii, la fel ca și uriașii urși Kodiak din Alaska (U. arctos middendorffi).

Urșii Grizzly sunt animale masive cu umeri uriași și o frunte înaltă, care contribuie la un profil oarecum concav. Masculii sunt de culoare maronie până la piept, iar firele de păr de pe cap au, de obicei, o tentă ușoară argintie sau palidă, rezultând un efect grizonat (de unde și numele grizzly). Un Grizzly adult poate fi de aproximativ 2,5 metri lungime și cântărește aproximativ 410 kg. Ursul Kodiak este cel mai mare carnivor de uscat din viață și poate atinge o lungime mai mare de 3 metri și o greutate de 780 kg. Locuiește numai pe insula Kodiak și insulele vecine. Datorită ghearelor lor mari și lungi, acești urși rareori urcă, chiar și ca pui. Cu toate acestea, sunt animale surprinzător de agile și pot alerga cu viteze de până la 48 km pe oră. Vederea lor este slabă și se știe că atacă oamenii fără a fi provocați. Femelele cu pui sunt cele mai agresive.

Grizzly sunt animale omnivore, dieta lor e alcatuita atat din plante cat si din animale. Aceste animale de prada mari ataca animale precum elani, cerbi, oi, bizoni, reni si chiar ursi negri.

Se hranesc si cu pesti(somon, pastrav) pe care ii prefera pentru gustul si proteinele lor, toata lumea stie cat de hranitor si gustos este pestele. Un tip de hrana alternativa reprezinta hoiturile altor animale.

Grizzly din muntii stancosi ai Americii nu sunt la fel de mari ca cei din Alaska sau Canada si asta se datoreaza in cea mai mare parte dietei.

Diferenta o fac radacinile, tuberculii, ierburilor consumate de ei sau de alte animale pe care le vaneaza, continutul de grasime al somonului. Plantele alcatuiesc 80-90% din dieta ursilor grizzly. Aceseta sunt: afine, mure, fructe de padure, capsuni, etc. Mai consuma buburuze, furnici, albine daca se gasesc in cantitati mai mari.

Cand hrana se gaseste din abundenta ursii se aduna in grupuri din ce in ce mai mari, iar cand hrana se imputineaza ei isi maresc teritoriile, despartindu-se din nou in cautare de alte surse de hrana.

In ajunul iernii ursii pot lua in greutate si 180 gk inainte de hibernare. Adesea asteapta viscole si furtuni de zapada inainte de a intra in barlog pentru ca pradatorii sa ii adulmece urma cat mai greu. In unele zone in care mancarea se gaseste din belsug pe tot parcursul anului ursii sar peste perioada de hibernare.

În trecut arealul urșilor Grizzly se întindea prin zonele împădurite și deschise din vestul Americii de Nord, de la Alaska la Mexic. Trecând de-a lungul Marilor Câmpii , ursul Grizzly a fost subiectul multor legende americane și a fost unul dintre mamiferele raportate de Lewis și Clark în călătoria lor prin Montana de Est în 1804. Grizzlies rămân numeroase în Alaska și Canada , unde continuă pentru a fi foarte apreciat ca joc mare. În Statele Unite ale Americii sunt totuși, mai puțin de 1000 exemplare, motiv pentru care aceste sunt animale protejate prin lege.

Ursul american negru (Ursus americanus) este uneori confundat cu grizzly, deoarece exemplarele de urși negri de pe coasta vestică au blana maronie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here