SHARE

Barza albă (Ciconia ciconia)este o pasăre mare ce trăiește pe malurile apelor, în regiuni mlăștinoase și care aparține familiei Ciconiidae.

Există două sub-specii de barză albă, barza albă africană, care se întâlnește în nord-vestul Africii și în Africa de Sud și barza albă europeană, pe care o găsim în Europa.
Berzele albe cuibăresc în Europa Centrală și de Est, petrecând iarna în Africa. Aproximativ un sfert din populația de berze albe trăiește în Polonia.

Barza albă are un corp puternic, care măsoară 100 – 115 centimetri (39 – 45 de centimetri) de la vârful ciocului până la capătul cozii. Cu o anvergură a aripilor de 195 – 215 de centimetri, o barză cântărește între 2,5 și 4,4 kilograme.

Barza albă are un penaj alb, cu pene de zbor negre, are capul rotunjit, prevăzut cu un cioc lung, conic, drept, care se continuă cu un gât lung și mlădios. Culoarea neagră este datorată melaninii pigmentare și carotenoizilor din dieta lor. Puii au la început ciocul și picioarele negre. Pe măsură ce cresc, picioarele se deschid la culoare devenind roșii-maronii, iar de la nouă săptămâni și culoarea ciocului trece ușor spre roșu. Vârful ciocului puiului de barză albă își va mai păstra însă culoarea neagră pentru o perioadă mai lungă.

Masculii adulți au ciocuri și picioare roșii lungi și un gât lung, subțire. Ei au pielea neagră în jurul ochilor lor, iar ghearele lor sunt ascuțite și cu unghii. Masculii și femelele sunt identice în aspect, cu toate acestea, masculii sunt puțin mai mari în dimensiune. Penele de pe piept sunt lungi și formează o mantie care uneori este utilizată în ritualul de împerechere.

Aripile berzei albe sunt lungi și largi, ceea ce permite păsării să se înalțe cu ușurință pe curenții de aer. În zbor, berzele stau întinse cu ciocul ca o continuare a gâtului și cu picioarele întinse, depășind cu mult limita cozii. Au o frecvență scăzută a bătăilor din aripi, pentru a economisi energie, însă anvergura mare le permite o deplasare rapidă. Pe sol, barza se deplasează pășind încet, cu pași mari, capul mișcându-se înainte la fiecare pas. Penele principale de zbor se reînnoiesc anual în timpul sezonului de reproducere.

Unde trăiește barza albă?
Barza preferă să petreacă majoritatea timpului lângă râuri, mlaștini, șanțuri, pășuni și pajiști. În același timp ele tind să evite suprafețele care sunt populate de arbori înalți și arbuști.

Ce mănâncă o barză?
Barza este o pasăre diurnă (activă doar la lumina zilei), carnivoră ce mănâncă o varietate de animale atât de pe sol cât și din apa puțin adâncă. Prada sa include amfibieni, reptile, cum ar fi șopârle, șerpi și broaște, insecte, pești, păsări mici și mamifere.

Care este diferența dintre cocostârc și barză?
Cocostârcul (denumire des întâlnită în țara noastră) se prezintă conform dicționarului explicativ al limbii române drept o pasăre migratoare din ordinul picioroangelor, cu ciocul, gâtul și picioarele lungi și cu penele albe, vârfurile aripilor fiind negre; o contopire a unui cocor cu un stârc. Sună cunoscut? e ceea ce am prezentat și despre barză puțin mai sus, cu alte cuvinte în vocabularul autohton cocostârc=barză, cele două denumiri reprezentând aceeași specie de pasăre migratoare.

Acest articol va suferi adaugiri si modificari ulterioare!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here